Spelmateriaal F-jeugd

Leskaarten
Om trainers te helpen de spel- en wedstrijdstructuur te implementeren, hebben wij leskaarten gemaakt. Klik hier voor de leskaarten.

Ballen: Bij de F-jeugd (en H- jeugd) wordt bij voorkeur gespeeld met een zachte bal met een omtrek van ca. 42-47 cm en een gewicht van 170-210 gram. Het NHV heeft in samenwerking met leverancier Nijha voor alle verenigingen een korting kunnen bedingen van 10%. Bij elke bestelling die je bij Nijha maakt, krijg je deze korting. Meld bij het bestellen de kortingscode 82. Voor de ‘gevorderde’ F-jeugd adviseren wij om  de ‘handbal junior 3-laags’ te bestellen. Voor H-jeugd (kabouters) en beginnende F-jeugd (minitoernooien) is ook de iets kleinere ‘handbal mini 3-laags’ geschikt.

Minihandbaldoeltjes: 
De afmetingen van minihandbaldoeltjes zijn 1,60 - 1,70 meter hoog en 2,00 – 2,40 meter breed. Omdat voor het handballen bij de jongste jeugd spelplezier belangrijker is dan winnen/verliezen, spelregels en reglementen, zijn de afmetingen van het minihandbaldoel dus enigszins flexibel.. Onderstaand vind je een aantal opties voor het aanschaffen van minihandbaldoelen:
- Via het NHV is er de mogelijkheid om minidoeltjes aan te schaffen van 1,70 bij 2,40 meter. Deze doeltjes zijn eenvoudig te (de)monteren en verplaatsen. Klik hier voor een filmpje over de betreffende doeltjes: https://www.youtube.com/watch?v=wcttn8rRBMA. Deze doeltjes kosten € 140,- per set incl. BTW en verzendkosten. Je kunt ze bestellen door een mail te sturen naar informatie@handbal.nl.
- Via Ubink Sport zijn kunststof minihandbaldoeltjes te bestellen van 1,60 bij 2,00 meter. Deze doeltjes bestaan uit losse delen die heel eenvoudig te (de)monteren zijn. Ze zijn vrij licht en hoeven niet in de vloer te worden verankerd. Deze doeltjes kosten € 230,- per set, inclusief netten, BTW en verzendkosten. De prijs-kwaliteit-verhouding van deze ‘basic’ minihandbaldoeltjes is op zich goed, maar houd er wel rekening mee dat kinderen er bijvoorbeeld niet aan gaan hangen of trekken. Voor meer informatie over deze kunststof minihandbaldoeltjes klik hier: http://ubinksport.nl/handbal/doelen/mini-handbaldoel-413.html. Voor een aantal suggesties om deze minihandbaldoeltjes goed en duurzaam te gebruiken, klik hier.
- Een ander, relatief goedkoop en ook duurzaam alternatief, zijn houten minihandbaldoeltjes (zie foto) van 1,60 bij 2,00 meter. Deze bestaan uit een stevige constructie, maar ze zijn toch goed handelbaar en niet zwaar. Het doeltje bestaat uit 4 delen. Het minihandbaldoeltje kan door 1 persoon worden opgezet in ongeveer 1 minuut. Het net ophangen kost nog een extra minuut. Aan de achterzijde van het minidoeltje wordt een ligger geplaatst die het doel van extra stevigheid voorziet en voorkomt dat het doel naar voren kan vallen. Een set minidoeltjes is te koop voor € 425,- inclusief BTW en exclusief transport. De doeltjes worden in blank hout geleverd. De levertijd van de doeltjes bedraagt ca. 3 weken na de bestelling. Bestellen is mogelijk via het emailadres rolandhoutwerken@quicknet.nl t.a.v. Roland Verduin.
- Tot slot levert ook Nijha kwalitatief zeer goede (maar wel duurdere) minihandbaldoeltjes. Deze zijn demontabel en eenvoudig te transporteren. Ze hebben extra stabiliteit door toegevoegd gewicht in de onderkant van de achterbuis. Deze doeltjes kosten € 677,95 per stuk excl. BTW. Voor meer informatie en bestellen klik hier.

Belijning: De mini's spelen op een veld dat 20 meter lang is en 12 tot 16 meter breed. De reden dat de breedte van 12 tot 16 meter kan variëren, is dat er bij veel sporthallen de belijning van een basketbalveld kan worden gebruikt. Dit scheelt weer in de kosten, want zo hoeven alleen nog maar de lijnen van de cirkels te worden aangebracht. De cirkel is vanuit het midden van het doel 5 meter naar voren en opzij, dus totaal 10 meter op de achterlijn. Voor een goed beeld van de belijning hieronder drie opties van veldjes in een sporthal: - Variant 1 - Variant 2 - Variant 3. Verenigingen kunnen uiteraard zelf kiezen welke optie het beste past en uitkomt.

Tijdelijke belijning (binnen) kan goed worden aangebracht door middel van tape. Deze is te verkrijgen via Nijha met deze link (kortingscode: 82).

De voorkeur gaat natuurlijk uit naar definitieve belijning. Hiervoor kan gekeken worden op http://bestball.nl/handbaldoeltjes/belijning. Klik hier voor de brief die verenigingen naar hun gemeenten kunnen sturen over aanpassing handvelvelden i.v.m. invoering landelijke speelwijze F- en H-jeugd.

Voor belijning op het buitenveld biedt krijtspray een werkbare oplossing. Zie ook deze link bij Nijha (kortingscode: 82).